Als leidinggevende of ondernemer kom je ongetwijfeld voor de uitdaging te staan: wanneer moet je zelf de touwtjes in handen nemen en wanneer is het juist beter om te delegeren? Dit spanningsveld tussen alles zelf doen en het toevertrouwen van verantwoordelijkheid aan teamleden vormt de kern van effectief leiderschap en de sleutel tot het schaalbaar maken van je rol. In deze blog duiken we dieper in op dit onderwerp en kijken we hoe je bewuste keuzes kunt maken om jouw leiderschap te versterken.

Waar ligt de balans?

Een van de fundamentele vraagstukken in leiderschap is de balans vinden tussen het nemen van verantwoordelijkheid en het empoweren van je teamleden. Als leider ben je vaak gedreven door je eigen expertise en drive, maar het is essentieel om anderen in staat te stellen om hun eigen resultaten te bereiken. Dit spanningsveld roept de vraag op: wanneer moet jij de leiding nemen en wanneer moet je anderen de ruimte geven om te excelleren?

Het spanningsveld tussen mens en resultaat

Het spanningsveld tussen de professionele ontwikkeling van jouw team en het behalen van resultaten kan zwaar wegen op een leidinggevende. Soms voel je de drang om zelf actie te ondernemen omdat je denkt dat het anders te langzaam gaat, of omdat je teamleden niet voldoen aan je verwachtingen. Herkenbaar? Dit kan leiden tot onbewuste keuzes en compenserend gedrag. Het is cruciaal om vanuit jouw eigen profiel bewuste keuzes te maken en te erkennen waar jouw bijdrage het meest waardevol is voor het team en het behalen van doelen.

Daag jezelf uit tot bewuste keuzes en duidelijke communicatie

Het maken van bewuste keuzes tussen doen en delegeren begint met helderheid over je eigen rol en die van je teamleden. Communiceer duidelijk over verwachtingen en verantwoordelijkheden, vooral bij projecten of taken die gedeeld worden. Geef aan welk deel jij zelf oppakt in de startfase en hoe je vervolgens je teamleden wilt betrekken. Als leidinggevende is het jouw taak om mensen te helpen bij het maken van kleine keuzes die in lijn zijn met de grote doelstellingen, en zo het grotere geheel te bewaken en te ondersteunen.

De sleutel in dit alles is het kennen van je team

In je rol als leider moet je in staat zijn om te navigeren tussen het gevoel van pionieren en het stimuleren van anderen om te groeien en excelleren. Dit lijkt wellicht een moeilijke opgave. Er is namelijk onnoemelijk veel werk te doen en wat kun je nu wel of niet overdragen aan een collega? Door de inzet van het 7LIFE assessment heb jij als geen ander zicht op de capaciteiten en de potentie van jouw collega’s. Je ontdekt welke begeleiding jouw teamlid nodig heeft en hoe jij hem of haar kan helpen zich te ontwikkelen en de taak wellicht zelfs beter uit te voeren dan jij zelf kunt. Op deze manier maak je met elkaar meer meters en ervaart iedereen meer plezier in het werk.

Ben jij benieuwd naar het 7LIFE model en de mogelijkheden voor jezelf en/of jouw team? Plan dan een GRATIS belafspraak met Marije, zodat je met haar jouw uitdagingen en ontwikkelpunten kunt bespreken en kunt ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen. Klik hier voor een belafspraak met Marije.

Written by : admin

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Plan gratis een kennismaking in!
In een gratis en geheel vrijblijvend gesprek maken wij graag kennis met jou en gaan we onderzoeken hoe wij jou als ondernemer en/of als team verder kunnen helpen.

Leave A Comment