Als ondernemer en/of leidinggevende komt er een moment waarop je geconfronteerd wordt met stagnatie in je bedrijf. Je voelt dat je expertise nog niet volledig ontwikkeld is en raakt onzeker over je vaardigheden. Het is op zo’n moment essentieel om moed te tonen en je te richten op de essentie van jouw leiderschap, ook wel jouw roeping of purpose genoemd.

Fixed versus Growth Mindset

Carol Dweck is een expert in mindset en werd o.a. bekend door haar TEDtalk ‘De kracht van geloven dat je jezelf kan verbeteren’ die al bijna 16 miljoen keer bekeken is, onderscheidt twee mindsettypes: de fixed mindset en de growth mindset. De fixed mindset is gericht op het behouden van bestaande vaardigheden en het vermijden van risico’s. In tegenstelling daarmee is de growth mindset gericht op groei, leren en het omarmen van uitdagingen. Door bewust te kiezen voor een growth mindset kun je de stagnatie doorbreken en jezelf de ruimte geven om te ontwikkelen.

Een fixed mindset

Een fixed mindset is gericht op het idee dat persoonlijke kenmerken en talenten vastliggen en onveranderlijk zijn. Dit kan leiden tot gedachten die belemmerend zijn voor persoonlijke groei, ontwikkeling en zelfverbetering. Zoals:

 • “Ik heb deze vaardigheid gewoon niet, en er is niets wat ik eraan kan doen.”
 • “Ik ben niet slim genoeg om dit te begrijpen.”
 • “Ik faalde bij deze taak, dus ik ben een mislukking.”
 • “Als ik dit niet kan doen, dan kan niemand het.”
 • “Ik heb gebreken en tekortkomingen die ik nooit zal kunnen overwinnen.”
 • “Ik ben zo geboren en niets kan dat veranderen.”
 • “Ik weet al genoeg en er is niets nieuws om te leren.”
 • “Ik denk niet dat ik deze uitdaging aankan. Het is te moeilijk voor mij.”
 • “Als ik een fout maak, zullen mensen me zien als een dom persoon.”
 • “Ik ben beter dan iedereen, dus ik hoef me niet verder te ontwikkelen.”

Een growth mindset

Een growth mindset omvat het geloof dat persoonlijke eigenschappen en capaciteiten ontwikkeld kunnen worden door inspanning, doorzettingsvermogen en toewijding. Deze gedachten stimuleren een positieve houding ten opzichte van leren, groei en zelfverbetering. Zoals:

 • “Ik kan deze vaardigheid nog niet goed, maar met oefening en doorzettingsvermogen kan ik het leren.”
 • “Ik begrijp dit concept nog niet, maar ik kan het begrijpen als ik er meer tijd aan besteed.”
 • “Falen is een kans om te leren en te groeien, het betekent niet dat ik een mislukking ben.”
 • “Als ik blijf oefenen en me blijf ontwikkelen, kan ik mijn doelen bereiken.”
 • “Ik kan mijn zwakke punten identificeren en eraan werken om ze te verbeteren.”
 • “Mijn mogelijkheden zijn niet vaststaand; ik kan groeien en veranderen door mijn inspanningen.”
 • “Er is altijd ruimte voor verbetering en nieuwe kennis; ik sta open voor leren en ontdekken.”
 • “Deze uitdaging lijkt moeilijk, maar ik kan het aanpakken door stap voor stap te werken en hulp te zoeken als ik het nodig heb.”
 • “Als ik een fout maak, zie ik dat als een kans om te leren en beter te worden.”
 • “Ik ben altijd op zoek naar manieren om mezelf te ontwikkelen en te groeien, ongeacht hoe goed ik al ben in iets.”

Overstijg oude gewoontes

Wanneer je merkt dat je standaard manier van werken niet meer werkt, is het belangrijk om te reflecteren en te evalueren. Stel jezelf de vraag: “Wat moet ik doen als mijn gebruikelijke aanpak niet langer effectief is?”. Door jezelf bewust te worden van welke gedachten er in je leven, kun je aan de slag met de kern van jouw proces. Of deze overtuiging nu komt vanuit een eerdere ervaring of juist door het ontbreken van positieve ervaringen, door het ontbreken van de nodige support of wat dan ook. Dit is het moment waarop je jezelf uit je comfortzone moet duwen en nieuwe wegen moet bewandelen. Het vergt moed, maar het is de enige manier om te groeien als ondernemer. Maar weet 1 ding; je hoeft dit heel vaak niet alleen te doen. Het kan helpend zijn om iemand hierin te zoeken die jouw rug dekt in dit proces.

Leiden buiten je comfortzone

Naast het dealen met jouw eigen processen, ga jij als leider altijd jouw team voor. Het is jouw verantwoordelijkheid om je team mee te nemen in tijden van vernieuwing en groei, zelfs als dit betekent dat je buiten je eigen comfortzone moet treden. Het tonen van moed en leiden vanuit jouw roeping is cruciaal bij het leiden van je team in onbekend terrein. Zo kun je vol vertrouwen het onbekende tegemoet gaan en de veiligheid bieden die jouw team nodig heeft. Zorg ervoor dat je open communiceert, het belang van verandering benadrukt en je team inspireert om hun eigen comfortzone te verlaten.

Hoe implementeer je dit in jouw eigen leven?

Om de overstap te maken van een fixed naar een growth mindset, is het belangrijk om bewust naar je eigen leven te kijken. Wanneer je zicht krijgt op hoe jouw brein gewired is, hoe jij communiceert en hoe jij naar de wereld kijkt, krijg je veel zicht op jouw leiderschapsstijl. Door de inzet van het 7LIFE assessment krijg je de tools in handen om elke stagnatie om te zetten naar een doorbraak. Mede omdat je met 7LIFE begrijpt hoe je reageert op stress en tegenslagen, je jouw alarm- en stressgedrag identificeert en ontdekt op welke gebieden je een fixed mindset hebt. Dit inzicht stelt je in staat om gerichte stappen te nemen richting groei en vernieuwing in je persoonlijk en professioneel leven.

Wil jij jezelf ontwikkelen in jouw leiderschap? Plan dan een GRATIS belafspraak met Marije, zodat je met haar jouw uitdagingen en ontwikkelpunten kunt bespreken en kunt ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen. Klik hier voor een belafspraak met Marije.

Ben jij benieuwd naar ons leiderschapstraject? Klik hier.

Written by : admin

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Plan gratis een kennismaking in!
In een gratis en geheel vrijblijvend gesprek maken wij graag kennis met jou en gaan we onderzoeken hoe wij jou als ondernemer en/of als team verder kunnen helpen.

Leave A Comment